Vad är en friskrivningsklausul?
I fastighetsaffärer är friskrivningsklausuler avgörande för både köpare och säljare. Samtidigt som de eliminerar säljarens ansvar för dolda fel, ökar de också riskerna för köparen. Därför är det viktigt att alla parter i en fastighetsöverlåtelse är insatta och förstår alla följder.
Friskrivningsklausul vid fastighetsköp: Vad betyder det?
Enligt lag är säljaren ansvarig för dolda fel i bostaden från och med säljtillfället – en ansvarsperiod som gäller i tio år för villor och två år för bostadsrätter. Detta går däremot att undvika med hjälp av en friskrivningsklausul. Klausulen är en del av ett avtal, oftast ett köpekontrakt för en fastighet, där säljaren helt eller delvis friskrivs från ansvar för fel och brister i fastigheten. En generell friskrivning innebär att säljaren friskrivs från allt ansvar, medan en begränsad friskrivning friskriver ansvar för en specifik funktion i bostaden.
Klausulen behöver vara tydlig
För att en friskrivningsklausul ska vara giltig och skydda säljaren krävs det att den är tydligt och korrekt formulerad i köpekontraktet. Därför är det avgörande att klausulen specificerar precis vad säljaren friskrivs från, det vill säga ifall avtalet gäller för hela fastigheten eller bara för en specifik funktion. Dessutom kan klausulen bara användas mellan privatpersoner och gäller därmed inte när företag säljer fastigheter.
Exempel där friskrivning ofta används
- Dödsbo: Vid försäljning av en fastighet av ett dödsbo kan det vara svårt för dödsbodelägarna att ha fullständig koll på fastighetens skick och renoveringshistorik. I sådana fall kan en friskrivningsklausul vara lämplig för att skydda både säljare och köpare.
- God man: Om en god man har utsetts att företräda säljaren vid en fastighetsförsäljning är det vanligt att en friskrivningsklausul används. Det beror på att gode män ofta inte har all kunskap om bostadens skick som krävs för att kunna ta fullt ansvar.
- Äldre fastighet: I äldre fastigheter är det störst risk att det dyker upp dolda fel efter säljtillfället som inte var synliga vid besiktningen. För att undvika framtida tvister och krav kan säljaren av en äldre fastighet därmed välja att använda en friskrivningsklausul.
Sälja hus med friskrivningsklausul
Som säljare kan det som sagt vara smart att använda en friskrivningsklausul för att begränsa ditt ansvar för dolda fel. Däremot är det viktigt att du är medveten om att en friskrivningsklausul kan göra det svårare att sälja fastigheten, samt att du kan behöva sälja din bostad till en lägre kostnad. Redan i bostadsannonsen bör du informera om att friskrivningsklausul gäller, eftersom det ger potentiella köpare en chans att ta hänsyn till det i sitt bud. Risken är annars att köpare drar sig tillbaka senare i processen, vilket kan försena försäljningen.
Köpa hus med friskrivningsklausul
För dig som överväger att köpa en bostad med friskrivningsklausul är det avgörande att förstå konsekvenserna. Därför bör du läsa igenom klausulen noggrant innan du skriver under ett köpekontrakt för ett hus eller en lägenhet. Som köpare måste du vara medveten om att du tar på dig ansvaret för eventuella dolda fel eller brister i bostaden, vilket innebär att du inte kan kräva ersättning av säljaren i efterhand. Om du är osäker på vad klausulen innebär kan du alltid kontakta en jurist.
Gör din överlåtelsebesiktning med oss
För dig som ska sälja eller köpa en bostad erbjuder vi på BBSAB professionella överlåtelsebesiktningar. Som köpare behöver du göra en besiktning för att uppfylla den lagstadgade undersökningsplikten. Som säljare uppfyller du istället din upplysningsplikt och minskar risken för framtida tvister, med tanke på att du är ansvarig för dolda fel i bostaden i upp till tio år. För att garantera att din besiktning utförs med hög expertis är alla våra besiktningsmän certifierade enligt SBR, KIWA och RISE.
Kombinera friskrivning och försäkring
För att täcka kostnader för dolda fel som upptäcks efter köpet kan säljaren dessutom teckna en dolda fel-försäkring. Däremot är det viktigt att notera att vissa typer av fel inte täcks av försäkringen, och i dessa fall kvarstår säljarens ansvar. Om du som säljare vill avstå från allt ansvar för dolda fel kan du kombinera försäkringen med en begränsad friskrivningsklausul. Då behöver du specificera vilka funktioner som inte täcks av försäkringen för att undvika att ta ansvar om de visar sig vara bristfälliga.
Kontakta oss
På BBSAB har vi utfört besiktningar i Stockholm i över 20 år. Med den erfarenheten i ryggen kan vi erbjuda allt du behöver för att känna dig trygg när du ska sälja eller köpa en fastighet. Våra certifierade besiktningsmän är experter på att identifiera eventuella fel och brister, och de ger dig en objektiv och opartisk bedömning av bostadens skick. Utforska våra tjänster eller kontakta oss för att säkerställa en trygg fastighetsaffär.